" Cada dia sabem més, i entenem menys." (A.Einstein)

divendres, 1 de febrer del 2013

L'ou de goma


Com podem fer que un ou de gallina fresc es torni de goma?

Aquí us ho intentaré explicar amb un senzill experiment que podeu fer a casa.

Abans us explicaré una mica el fonament químic del que anem a fer.
 En aquest experiment es produiran principalment dues coses, la reacció de la closca de l'ou i la seva desaparicó i la conversió de la mebrana semipermeable de l'ou en una membrana d'apariència gomosa.

L'experiment consisteix en posar un ou fresc dins un recipient amb vinagre i simplement esperar dos o tres dies. Llavors el paseu per sota de l'aigua, el netejeu ben net i ja podeu mirar que ha pasat.

Material:

  • Ou fresc
  • Vinagre. (blanc o negre)
  • Recipient de vidre

Experiment (homemade)




Que ha pasat realment?

El contacte de la closca de l'ou, formada per carbonat de calci, reacciona amb el vinagre (àcid acètic)
la reacció de l'àcid amb el carbonat produeix el CO2, són les bombolletes que veiem, i altres ions que queden disolts en l'aigua.

CaCO3+ 2 H+____> Ca+2+CO2+ H2O

Tambè veurem que l'ou s'ha fet mes gran.

Això és degut a que la membrana semipermeable (aquella mena de tela que envolta la closca), deixa pasar l'aigua amb l'àcid disolt ja que la concentració de sals a l'interior de l'ou és major que a fora, això s'anomena ósmosi.

I finalment. Perquè la membrana ara sembla goma?

Aquí el que ocorre és la desnaturalització de les proteines, això pasa també quan fem un ou ferrat, en l'ou ferrat aquest procés ocorre degut a la temperatura, en canvi en el nostre experiment ocorre degut al canvi de PH, ja que ens entra àcid a dins.

Us animo a provar-ho!!!

10 comentaris: